Arkistonmuodostaja / arkisto

Palaa edelliselle sivulle

Ylivieskan Rintamamiesyhdistys R.l. (Ylivieska)

Toiminta / elinvuodet:1939-1949
Historia:Ylivieskan Rintamamiesyhdistys R.l. on rekisteröity 3.6.1939. Tarkkaa perustamisaikaa ei ole tiedossa. Yhdistys oli yksi 200:sta Vapaussodan Rintamamiesten Liiton paikallisosastoista. Yhdistys on poistettu yhdistysrekisteristä 31.12.1949. Rintamamiesliitto (vuoteen 1940 Vapaussodan Rintamamiesten Liitto, VRL) oli vuosina 1929-1944 toiminut suomalainen sisällissodan valkoisten veteraanijärjestö, jolla oli varsinkin toimintansa alkuvuosina myös äärioikeistolaisia poliittisia tavoitteita. Vapaussodan Rintamamiesten Liitto perustettiin sisällissotaan valkoisten puolella osallistuneiden aseveliliitoksi ja tukemaan jäseniään. Helmikuussa 1929 Tampereella perustettu Vapaussodan Rintamamiesten Liitto laajeni jo saman vuoden toukokuussa valtakunnalliseksi. Vapaussodan Rintamamiesten Liiton poliittiseen ohjelmaan kuului ennen kaikkea vasemmiston ja työväenliikkeen toiminnan vastustaminen. Vuoden 1932 Mäntsälän kapinan jälkeen Vapaussodan Rintamamiesten Liiton avoin poliittisuus väheni ja se keskittyi sosiaaliseen työhön. Tämän jälkeen liiton näkyvin toiminta käsitti sisällissodan valkoisten veteraanien ja invalidien taloudellista avustamista, edunvalvontaa ja perinnetoimintaa. Järjestö vaihtoi nimekseen Rintamamiesliitto vuonna 1940, koska siten pyrittiin antamaan myös talvisodan veteraaneille mahdollisuus liittyä siihen. Jatkosodan päättäneessä välirauhansopimuksessa vuonna 1944 Suomi sitoutui sopimuksen 21. artiklan mukaan hajottamaan "kaikki sen alueella toimivat hitleriläismieliset (fascisminluontoiset) poliittiset, sotilaalliset ja sotilaallisluontoiset samoin kuin muutkin järjestöt, jotka harjoittavat Yhdistyneille Kansakunnille ja erityisesti Neuvostoliitolle vihamielistä propagandaa, sekä vastaisuudessa olemaan sallimatta tämäntapaisten järjestöjen olemassaoloa". Tällaiseksi laskettiin myös Rintamamiesliitto.
Muut:Aineisto on sisältynyt Ylivieskan Sotaveteraanit R.y.n matrikkeliaineiston luovutukseen. Yhdistys on käyttänyt arkistoa 1980 -luvulle saakka. Asiakirjoihin on tehty jäsenten tietoja koskevia lisäyksiä.
Rajavuodet:1918 - 1978
Tietosisältö:Arkisto sisältää jäsenten asioihin liittyvää kirjeenvaihtoa ja jäsenkortiston, jossa on jäsenien henkilötietoja vuosilta 1863 - 1950.
Määrä:0,06 hm
Käyttörajoitukset:

Arkistoyksiköt