Arkistonmuodostaja / arkisto

Palaa edelliselle sivulle

Ylivieskan Kirkonkylän Maamiesseura R.y (Ylivieska)

Toiminta / elinvuodet:1899 - 1985
Historia:Ylivieskan kirkonkylän maamiesseura on perustettu Ojakylälle vuonna 1899. Todennäköisesti Ojakylän maamiesseura on toiminut kirkonkylän maamiesseuran yhteydessä, sillä vuoden 1946 vuosikertomuksessa on tietoja myös Ojakylän seurasta. Ojakylän maamiesseuraa ei ole erikseen rekisteröity. Johtokunnassa olivat vuonna 1944 ainakin Arvi Mattila-Stenbäck, Heikki Visuri, Jaakko Similä, Ville Jaakola, Perttu Mattila ja Arvid Mattila. Vuonna 1946 puheenjohtajana mainitaan Ville Jaakola. Vuosina 1946?1947 johtokunnassa oli varapuheenjohtajana Arvi Mattila sekä jäseninä Jaakko Similä, Otto Hannula, Arvid Mattila, Kosti Koskela, Heikki Visuri, Alpo Jaakola, A. Similä, V. Hemmilä ja E. Taanila. Vuonna 1946 Ojakylän maamiesseuran johtokunnassa oli puheenjohtajana Mikko Autio, sihteerinä Aate Törmä, rahastonhoitajana Joonas Olmala sekä jäseninä Lauri Kesti ja Eino Olmala. Maamiesseura perustettiin edistämään käytännön maataloutta. Yhdistys järjesti erilaisia tapahtumia (kirkkoajot, talkoot), opintomatkoja ja luentoja. Vuonna 1943 naisjaostossa toimi puheenjohtajana Iida Mattila, sihteerinä Hilja Mattila sekä jäseninä Salme Mattila, Aune Ylitalo, Beata Jaakkola, Aune Hannula, Riika Similä, Eeva Similä, Miina Mattila, Martta Mattila, Aili Jaakkola, Siiri Ojakangas, Hilda Haapakoski, Anna Autio ja Paula Aho. Myöhemmin jäseninä olivat vielä Anni Pakola, Anna Kivioja, Eevi Kauppi ja Vieno Mattila. Vuonna 1946 Ojakylän naisjaostossa toimi puheenjohtajana Tyyne Salmela, sihteerinä Vilma Kopakka, rahastonhoitajana Manda Polvi sekä jäseninä Lempi autio, Lyydia Ojanperä ja Armi Jokela. Naisjaosasto järjesti kursseja, kotitalousneuvontaa, myyjäisiä, ompeluiltoja ja retkiä. Naisjaoston jäsenten kesken järjestettiin kilpailuja. Osasto vuokrasi pellavaloukkua ja peruna- ja mehumyllyjä. Sota-aika toi myös uusia toimintoja, kuten pakolaisten huolto ja joulupakettien lähettäminen sotilaille, joilla ei ollut omaisia. Ylivieskan Kirkonkylän maamiesseura kuului Keski-Pohjanmaan Maanviljelysseuraan. Seura on merkitty yhdistysrekisteriin 5.1.1965 ja poistettu rekisteristä 18.1.1985.
Muut:Aineiston on 28.11.1995 luovuttanut Helvi Hemmilä. Arkiston yhteydessä olleet Viipurin läänin maanviljelysseuran asiakirjat on siirretty Mikkelin maakunta-arkistoon, sekä Oulun läänin talous-seuran asiakirjat Oulun maakunta-arkistoon liitettäväksi asianomaisiin arkistoihin.
Rajavuodet:1941 - 1968
Tietosisältö:Arkisto sisältää pöytäkirjoja, toimintakertomuksia, tilastoja, viljelykseen liittyviä satokirjoja ja luetteloita sekä kirjeenvaihtoa.
Määrä:0,043 hm
Käyttörajoitukset:

Arkistoyksiköt